04 ápr

A téli fagykár április 15-ig még bejelenthető

Lefagyott a cseresznyefa virága - bajban a termelőkNyíregyháza - Sürgős kárenyhítésre van szükségük a fagykárt szenvedett szabolcsi gyümölcstermesztőknek. A segítségről tárgyaltak csütörtökön a megyei közgyűlésben is.

A károsult termelők április 15-ig jelenthetik be a fagykárt a Magyar Kincstár erre kialakított online felületén.

Főszabály szerint a mezőgazdasági káreseményt, így például a téli fagykárt és az általa okozott várható hozamcsökkenés mértékét a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium oldalán.

Az FM oldalán kifejtik, hogy jogszabályi előírások alapján téli fagy esetén a káresemény bekövetkezésének nem a kedvezőtlen időjárási jelenség, azaz a téli időszakban mért mínusz 15 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet (téli fagy) bekövetkezésének napja számít, hanem a téli fagy által okozott károsodás (téli fagykár) termelő általi észlelésének a napja. Így fordulhat elő, hogy például egy március eleji téli fagy által okozott termelői kár akár április 15-ig is bejelenthető, ha és amennyiben a termelő a károsodást a növényen először csak március végén, április elején észleli.

A a téli fagykár ide kattintva bejelenthető az online felületen.