01 aug

Anyatejes világnap

fontos az anyatej

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze az anyák fele táplálja anyatejjel gyermekét fél éves koráig – hangzott el az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szervezett rendezvényen Nyíregyházán.

Az élet első ezer napjában kialakított ideális táplálkozási szokások, köztük az anyatejes táplálás nagy szerepet játszanak a felnőttkori egészség szempontjából, éppen ezért a világnap célja felhívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy támogassák a kisgyermekes édesanyákat az anyatejes táplálás gyakorlásában.

Az anyatajes táplálás világnapját az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF kezdeményezésére 1992-ben azért jelölték ki, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamáknak táplálás közben kell szembenézniük. Az anyatej kezdetben tökéletesen kielégíti a gyermek táplálékigényét és immunvédelmének is fontos része, emellett az anya-gyermek kapcsolat erősítésének természetes és ideális módja. A WHO és az UNICEF felmérései szerint évente több mint 820 ezer öt év alatti kisgyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet az anyatejes táplálás elmaradása vagy a nem megfelelő szoptatás. A nemeztközi adatok szerint bár a szoptatás megkezdésének aránya világszerte magas, a csecsemők mindössze 40 százalékát szoptatják kizárólagosan 6 hónapos korig, Magyaroszágon ez az arány átlagosan 35 százalék. A megyében mindössze az anyák fele táplálja anyatejjel gyermekét fél éves koráig. Az anyatejes táplálás elterjedését nehezíti egyebek mellett, hogy az újszülöttek egy része képtelen az anyatejes táplálkozás megkezdésére, de sok esetben nehézséget okoz az anyatejhiány és a szülés utáni stressz is. A szoptatással kapcsolatos gondok gyakran a kismamák megfelelő informálásából fakadó hiányosságaira vagy bizonytalanságaira is visszavezethetők, ezért kifejezetten fontos az egészségügyi szakemberek aktívabb bevonása és új támogatói rendszer kialakítása.