28 feb

Az áfacsökkentést szorgalmazzák

agrarkamara 1

Az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszer-feldolgozási országos osztálya, amely Losó József vezetésével 2018. február 26-án alakult Dunaharasztiban.

Az osztály tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el. Az alelnök elmondta: az Élelmiszer-feldolgozási osztály létszámát tekintve kicsi – a 400 ezres tagságból alig több, mint 27 ezren foglalkoznak fő- vagy melléktevékenységként élelmiszer-feldolgozással –, ugyanakkor komoly gazdasági súllyal rendelkezik. Ezért kiemelt jelentőséggel bír, hogy az élelmiszeripari szereplők szakmailag megalapozott javaslatai, érdekei – az ágazat jelentőségének megfelelően – megjelenjenek a kamarai döntéshozatalban. 

Az osztály tagjai egyetértenek abban, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját továbbra is csökkenteni kell, tekintve hogy ez jelentős hatással bírna a gazdaságra, javítaná a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét.

Főbb célkitűzéseik között szerepel, hogy feltérképezzék a hazai védjegyek helyzetét, és szükség esetén javaslatot tegyenek egy közös védjegy bevezetésére. Jelenleg több mint 10 védjegy ismert a hazai élelmiszeriparban, ezért a vásárlók sokszor nem tudnak eligazodni közöttük, és az élelmiszeripari cégeknek is csak csekély előnyt jelentenek. Az osztály tagjai indítványozták, hogy az ágazat szereplői nagyobb beleszólást kapjanak az Élelmiszerkönyv módosításába, emellett az egységes cseregöngyöleg bevezetési lehetőségének vizsgálatát is napirendre tűzték.