26 feb

Az EU bekeményített Észak-Koreával szemben

backlightstudio_eu_flag_15578_4

Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának decemberi határozatának megfelelően szigorítja szankcióit az országgal szemben. Ezzel a kísérleti atom- és rakétatesztekre kívánnak reagálni.

Lényegesen korlátozzák a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját, valamint kiviteli tilalom alá kerültek a szállítójárművek és az ipari gépek is. Tilos lesz emellett élelmiszeripari, mezőgazdasági és elektronikai termékeket, valamint például fát importálni Észak-Koreából. Az észak-koreai vendégmunkásokat pedig két éven belül haza kell küldeni külföldről – tájékoztatott az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács. A vagyonzárolást és beutazási korlátozást magukban foglaló uniós szankciók 134 magán- és 63 jogi személyt érintenek.

Az EU közleményben szólítja fel Phenjant, hogy kezdjen tárgyalásokba a nemzetközi közösséggel és hagyjon fel a provokációval továbbá igazolhatóan, visszafordíthatatlanul és teljes körűen szüntesse be atomprogramját és a ballisztikus rakétakísérleteket. Továbbá írták, hogy Észak-Korea cselekedetei sértik az ENSZ határozatait, és súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra.

Az EU már 2006-ban bevezette a szankcióit, ami a fegyverkezés fejlesztését kívánta megakadályozni.

Forrás: mfor.hu