22 feb

Bíróság előtt a nyíregyházi bűnszövetkezet

Másodfokon enyhébb ítéletek születtek az úgynevezett NYÍRVV ügyben.

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája február 21-én bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt elrendelte M. I. és két társa előzetes letartóztatását.

A nyomozás szerint M. I. és H. M. megállapodás alapján jogosulatlanul vettek fel állami támogatást a M. I. alapítványa révén fennálló iskola részére. A gyanúsítottak bűnszervezeti célokra hozták létre az intézményt, az ehhez köthető cselekvéseiket már 2010-ben megkezdték. A gyanúsítottak olyan diákokra vettek fel állami támogatást, akik nem is vettek részt az oktatásban.  Az bűnszervezet harmadik tagja Sz. D. gyanúsított volt, akinek az volt a feladata, hogy olyan diákokat szervezzen be, akik nem kívánnak – az amúgyis fiktív – órákon részt venni. Az adatok kezelését, osztálynaplók kitöltését és pénzügyi irányítását H. M. gyanúsított felügyelte, valótlan információkat felhalmozva.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén a hatóság elől elrejtőznének. A végzés még nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Nyíregyházi Törvényszék