28 Már

Díjazott nyíregyházi kutató

20180327 003 FEKVŐ, Bognár József Alapítvány, díjátadó, MTA, DE

Az öntözéses gazdálkodás lehetőségeiről és korlátairól írt pályázatával elnyerte a Bognár József Közgazdaság-kutató Alapítvány díját a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa, Aranyos Tibor.

A kutató a Föld népességének növekedése és a klímaváltozás miatt bekövetkező rendkívüli mezőgazdasági kihívásra hívta fel a figyelmet. Aranyos Tibor az üzemen belüli vízgazdálkodásban látja a megoldást. A módszer legfontosabb elemei: a csapadékra és belvizekre alapozott víztározás és vízvisszapótlás, a talaj vízmegtartó képességének javítása, a komplex melioráció, a táblán belüli vízvisszatartás és -tározás, valamint a víztakarékos öntözési technológiák alkalmazása.

A szakember vizsgálatai alapján az öntözhető terület nagysága hazánkban 200 ezer hektár körüli, amiből mindössze 70-100 ezer hektárt öntöznek ténylegesen.

Az MTA Afro-Ázsiai Kutató Központjának, majd Világgazdasági Kutató Intézetének egykori igazgatója emlékére alapított elismerést a Magyar Tudományos Akadémián, a víz világnapja alkalmából rendezett éves konferencián vette át a nyíregyházi kutató.

forrás: Debreceni Egyetem