28 feb

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a csok igénylése

214700_74240_novak_katalin

A családi otthonteremtési kedvezmény egyszerűbb és gyorsabb igényléséről beszélt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára. A kedvezmény március 15-étől még több család számára lesz elérhető.

Novák Katalin elmondta: egyebek mellett bevezetik a nyilatkozati elvet, amelynek az a lényege, hogy az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük. Az ügyintézési határidők rövidülnek, a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak csokot.

A csok népszerűségét jelzi, hogy eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni 189 milliárd forint összegben. A támogatási keret felülről nyitott, az minden család számára elérhető lesz a jövőben is – fűzte hozzá a politikus.

Az államtitkár kiemelte, a csok-ot a hazatérő családok is igénybe vehetik, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Novák Katalin szerint ha a kormány a választáson újból lehetőséget kap, akkor megtartja és bővíti az otthonteremtési programot. A magyar családok számíthatnak arra, hogy lesz csok, lesz otthonteremtési program.

Forrás: MTI