02 nov

Emlékezés a parancsnokokra

171102_Tuzolto megemlekezes

Kedden délután az első nyíregyházi tűzoltóparancsnok, Sztárek Ferenc, majd a későbbi vezető, aki addig orvosként látta el a szolgálatot, Dr. Konthy Gyula emlékhelyét koszorúzták meg a tűzoltók.

A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság mindenszentek alkalmából közösen emlékezett meg az egykori tűzoltóparancsnokok sírjánál.
Az eseményen Gerebenics Károly tű. alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Oszlár Gábor tű. százados, nyíregyházi tűzoltóparancsnok-helyettes is részt vett a beosztott állomány mellett.

133 évvel ezelőtt Sztárek Ferenc parancsnok irányításával kezdte meg működését a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet. Az akkori polgármester, Krasznay Gábor 1883. szeptember 23-án jelentette be, hogy szervezett tűzoltóságot létesít, majd az 1884. március 9-én tartott alakuló közgyűlésen mondták ki ténylegesen a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet működését, melynek főparancsnoka, Sztárek Ferenc lett. Az újjáalakult tűzoltóegyletet  Dr. Konthy Gyula irányította, aki addig a tűzoltók orvasaként szolgált, ma pedig már a nyíregyházi tűzoltóemlékhely névadója lett.

Az egykori vezetőjükre emlékeztek az igazgatóság vezetői
Október 31-én, kedden délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői állománya közös gyertyagyújtással emlékezett az egykori igazgatóra, Csepely Zsigmond tű. dandártábornokra a cégénydányádi köztemetőben.