16 feb

Kapcsolat lehet a rák és a túlságosan feldolgozott élelmiszerek közt

chips_indexhu

(fotó: index.hu)

Újabb fejlemény került napvilágra a rákkutatással kapcsolatban, miszerint a túlzottan feldolgozott ételek rákot okozhatnak. Ezt a felvetést még alá kell támasztani, helyessége további kutatást igényel.

Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet betegségmegelőzési szakértője elmondta, hogy az már köztudott, hogy ezek az ételek túlsúlyosságot okoznak, ami önmagában növeli a rák kockázatát, de nehéz megmondani hogy mennyiben befolyásolja a rák kialakulását az étrend és a túlsúly. Hozzátette, hogy ha az ember általánosságban odafigyel az egészséges étkezésre, akkor belefér néha egy kis feldolgozott élelmiszer is az étrendbe.

Ian Johnson, a norwich-i Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak “nagyon gyenge kapcsolatot sikerült azonosítania”. A feldolgozott ételek köre nagyon széles, és nehezen elhatárolható, ami miatt nehéz egyértelmű konklúziót levonni.

//forrás: Haszon.hu //