27 feb

Két Császári kitüntetett a tűzoltóknál

unnamed

A nyíregyházi tűzoltóság büszkén vállalhatja a Császári testvérpárt, akik nemcsak tűzoltó testvérpárként egyedüliek, de mindketten megszerezték a Bátorságért Érdemjelet is.

Az idősebbik Császári Csaba még zászlósként egy nyíregyházi általános iskola égő tetőszerkezetének oltásánál hozott ki három gázpalackot az épületből, ezzel megakadályozva egy nagyobb veszélyhelyzet létrejöttét. Ma már törzszászlósként dolgozik. 18 éves szolgálata alatt több ezer beavatkozásnál döntött és irányított. Tavaly októberben nagyapa lett, elmondása szerint a fiú unokája minden szabadidejét leköti. A közel ötven éves Csaba még elárulta, hogy ha nem vele lenne, akkor siklóernyőzéssel, testépítéssel foglalkozna.

A fiatalabbik Császári Zsolt 2007-ben két egymást követő káresemény gyors és hatékony felszámolásával, valamint az ott lakók kimenekítésével bizonyította rátermettségét és bátorságát a tűzoltói hivatásra. Érpatakon 2007. február 5-én egy lakóházban keletkezett tűz oltásánál a szakszerű és gyors beavatkozással egy nő kimentésében vett részt, valamint március 4-én Nyíregyházán, az Ungvár sétányon egy tízemeletes házban keletkezett pincetűz oltásakor több lakó kimenekítése során tanúsított bátor helytállása elismeréséül kapta meg a kitüntető címet. Tizenkét év alatt sok mindent látott, ma már őrnagyként és kiemelt főelőadóként dolgozik.

A testvérpár, amellett hogy ugyanazt a hivatást választották és mindketten rászolgáltak a neves kitüntetésre, öt év eltéréssel ugyanazon a napon születtek, augusztus 19-én.

SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság