06 ápr

Már ismerkedik a kifutóval a jaguárkölyök

dsc-1904-7836

Aki az Andok világát bemutató kifutórendszer mellett sétál el, már láthatja a négy hónappal ezelőtt világra jött jaguár kölyköt a külső kifutóban. Az Andok-kalandok jaguár kifutójának sajátossága, hogy a látogatók egy üvegfolyóson keresztülhaladva, szinte testközelből csodálhatják meg a foltos nagymacskákat.

Első látásra igazán meglepő, hogy a nőstény kölyök sárga, míg anyja fekete bundájú. Ennek oka, hogy a jaguár több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.

A 103 napnyi vemhesség után világra jött nagymacskakölykök bár még olykor anyatejjel is táplálkozik, már elsősorban a ragadozók menüjét fogyasztja.

A jaguár közép- és dél-amerikai kultúrákban az erő és a hatalom szimbóluma volt. A maja civilizációban úgy hitték, hogy a jaguár közvetíti az élők és holtak kommunikációját és megvédi a királyi családokat.  Az aztékoknál pedig létezett egy elit harcos osztály, melynek tagjait jaguárharcosoknak hívták.

forrás: Nyíregyházi Állatpark