27 feb

Megállhat a népességfogyás

1400920772-egnap0330

A magyar társadalom demográfiai változásairól beszélt Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának elnöke az M1-en. Az elnök arról is szót ejtett, hogy a kormány mit tenne annak érdekében, hogy a népességi ráta jó irányba haladjon tovább.

A legjobb mutatószám, mely megmutatja, milyen irányba halad egy ország családpolitikája, a termékenységi ráta. A szülőképes nők száma a nyolcvanas évek családpolitikájának köszönhetően csökkent. Ehhez képest a születési ráta 2010-ről 2017-re 3 százalékkal, 1,5 százalékra nőtt – mondta Király Nóra, aki hozzátette: A magyar kormány azon dolgozik, hogy a tervezett, kívánt gyermekek megszülessenek. Egy felmérés szerint a legtöbb fiatal két vagy több gyermeket szeretne, ám az idő múlásával ez a szám lecsökken, és ezért nem érjük el a 2,1-es mutatót.

Az elnök elmondása szerint az anyagi támogatás mellett az erkölcsi támogatás is fontos, ezért 2018-ban – a családok évében – arra buzdítják a magyar családokat, hogy merjenek minél fiatalabb korban gyereket vállalni. A Ficsak azon dolgozik, hogy az ehhez megfelelő támogatást is megadja.

Forrás: hirado.hu