17 Júl

Nőtt a vendégforgalom

Screen Shot 2018-07-17 at 14.29.58

7,5%-kal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma.

Idén május végére 31 egységgel több, 3103 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A növekedéshez a pályázati lehetőségek is hozzájárultak. Ezek közül a panziók száma jelentősen megnőtt, a szállodák szobakihasználtsága pedig 55% fölé emelkedett. A május a pünkösdi hosszúhétvége miatt kiemelkedő volt, ekkor a kereskedelmi szálláshelyek bevétele elérte a 46 milliárd forintot.

A KSH adatai szerint 2018. január és május között a kereskedelmi szálláshelyek összesen 10 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez 7,1 %-kal több az előző évi adatokhoz képest. A külföldi vendégek száma 5,4%-kal nőtt, a belföldi vendégeknél azonban jelentősebb a változás, ők közel 10%-kal több vendégéjszakát töltöttek el hazai szálláshelyeken. Ebből is kiemelkedik a májusi időszak a pünkösdi hosszúhétvége miatt. Ekkor a Széchenyi Pihenőkártya tulajdonosok 2 milliárd forintot költöttek el összesen több mint 2100 olyan szálláshelyen, ahol elfogadták a SZÉP-kártyát.

A megnövekedett összesített adatokhoz az is hozzájárult, hogy idén május végére 31 egységgel több, 3103 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A növekedéshez a pályázati lehetőségek is hozzájárultak.