21 feb

Olcsó lesz a húsvéti tojás

tojas

Idén a tojás árának csökkenésére lehet számítani, a közelgő húsvét előnyére. Ha nem lesz drasztikus változás a tojásiparban, a jelenlegi 30-40 forintos darabonkénti termelői ára nem fog változni az ünnepekig.

A tavalyi év nem volt könnyű a hazai tojástermelőknek: előbb a madárinfluenza, aztán az uniót átívelő szalmonellafertőzés, majd az év második felében kirobbant rovarírtószer okozta botrány okozta a termelés fennakadását. Ezek a tényezők a tojás árának nagymértékű emelkedésével járt.

…az év végére csendesült a helyzet, az új állományok lassan elkezdtek termelni, így tojáshiányról ma már nem lehet beszélni a közösségben – mondta el Kele Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, aki hozzátette: – Míg tavaly decemberben nem volt ritka, hogy 60 forintos tojásárakkal találkozhattak a vásárlók a boltokban, ma már 51-53 forint közelében van a darabonkénti fogyasztói ár.

A szakember azt is elmondta, az uniós piac alakíthatja a tojás árát, de legfeljebb szerényebb áremelkedésre lehet számítani.

Forrás: http://www.agrotrend.hu/piac/agrarpiac/ha-nem-kovetkezik-be-varatlan-esemeny-nem-lesz-hiany-tojasbol