20 feb

PIAAC felmérés – akár Önt is kérdezhetik

ksh-logo-300x150

Április 30-ig kereshetik a kérdezőbiztosok azokat, akik a felnőttek alapkompetenciáit vizsgáló PIAAC-felmérésbe bekerültek.

A tudományos alapokra épülő felmérés azokat a készségeket veszi górcső alá, amik az egyén számára nélkülözhetetlenek a 21. század társadalmaiban való sikeres részvételhez, hétköznapi és munkahelyi kihívások teljesítéséhez. Összesen 6000 véletlenszerűen kiválasztott magyarországi lakost keresnek fel 16 és 65 év között.

– Egy ilyen nemzetközi felmérés elsősorban arra szolgál, hogy felmérjük az egyes országok polgárai mennyire képesek reagálni a tudásalapú társadalom újabbnál újabb kihívásaira. A felnőttkorban végzett közvetlen képességfelmérésnek számtalan előnye van: az esetenként sok-sok éve megszerzett diploma vagy más, végzettséget igazoló irat nem ad pontos képet az egyén képességeiről és a benne rejlő potenciálról. A PIAAC egy ambiciózus program, amely nemcsak feltérképezni szeretné az egyéni képességeket, de igyekszik az egyén, valamint az adott ország gazdasági és társadalmi sikerei közti összefüggéseket is értékelni – közölte Janák Katalin, a KSH Életminőség-statisztikai főosztályának vezetője.

A kompetenciák mérésén kívül a PIAAC olyan alapvető demográfiai adatokra is rákérdez, mint az életkor, képzési szint, a megkérdezett foglalkozási helyzete. Ezen kívül a munkavállalók a munkájukhoz kapcsolódó átfogó kérdéseket is kapnak.

Janák Katalin hozzátette:

– Aki bekerült a felmérésbe, annak nem kell tartania attól, hogy a tesztjeinek eredménye nyilvánosságra kerül, hiszen ezeket kizárólag statisztikai célra, összesítve publikáljuk. A mintába bekerültek egy olyan egyedülálló adatfelvétel sikerességéhez járulnak hozzá, amely a magyar felnőtt népesség kompetenciáit és képességeit nemzetközi szinten is reprezentálja.

A felmérés 2008-ban indult és világszinten 33 országban zajlott le sikeresen. Magyarországon az első eredmények 2019-re várhatók.

Forrás: KSH