20 jan

Tisztelt Gazdálkodók!

agrarkamara 1

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete Ezúton hívja fel a figyelmüket az AKG- és Öko pályázatok változásával kapcsolatos fontos, sürgős és JOGVESZTŐ HATÁLYÚ teendőkre!

A Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya (korábbi nevén MVH) tájékoztatása szerint minden AKG és ÖKO pályázatban résztvevő ügyfélnek szükséges ellenőriznie a részleges visszavonás lehetőségét a benyújtott táblarajzok alapján.

Kérjük, különös figyelmet szenteljenek a szomszédos helyrajzi számokra történő átfedésre, amire már esetleg nem rendelkezik földhasználattal, és amennyiben szükséges az ügyfél tegye meg a “pontosítást” (területcsökkentést). A KET-et mozgatni nem lehet, csak csökkenteni. A pontosítás során az új mérési jegyzőkönyvet is fel kell tölteni.

Központjuk jelenlegi állásfoglalása alapján a jelenlegi jogszabályi keretek között nincs tolerancia, így akár 1 négyzetméter földhasználattal nem igazolt terület a KET teljes kizárását jelenti. Ahol a KET teljes területére nem rendelkeznek földhasználattal az ügyfél, ott a teljes KET-et vissza kell vonni.

Továbbá a főosztály tájékoztatása alapján, azon ügyfelek számára is nyitva áll a pontosítás lehetősége, akik korábban visszavontak olyan KET-et amelynek csak egy részére rendelkeztek földhasználattal, a “korábbi visszavonás visszavonása után” most tudják ezeket a KET-eket pontosítani. Valamint a főosztály által ellenőrzött tábla esetében is lehet most végezni a pontosítást.

Útmutatásuk alapján a jogszerű földhasználat miatti csökkentés során (“vis major”) igazolást nem kell csatolni.

A főosztály munkatársai arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a 2016-os beadású kérelmek esetén a pontosítást 2018.01.31.-ig lehet elvégezni a kiírás szerint, de fontos lenne, hogy ha szükséges, ez már most januárban, az idei kifizetési kérelem benyújtása pontossága érdekében megtörténjen, ne felejtődjön el!

Kérjük, a kérelmek felülvizsgálata, pontosítása érdekében mielőbb keressék először a falugazdászokat vagy szaktanácsadójukat, majd szükség esetén a mérést elvégző szolgáltatót a szükséges javítás-pontosítás meghatározása és elvégzése érdekében!

A hivatalos közlemény szövege elérhető a www.mvh.allamkincstar.gov.hu (www.mvh.gov.hu) oldalon.