23 Júl

A durumrozs a búza és a rozs

A Debreceni Egyetem “címzetes egyetemi tanári” kitüntető címet adományozott dr. Kruppa Józsefnek, a Kruppa-Mag Kutató Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjének, kiemelkedő oktató-kutató munkája elismeréseként.

A Debreceni Egyetem rektora és szenátusa a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tanácsának javaslatára, a Debreceni Egyetem érdekében végzett kiemelkedő oktató-kutató munkája elismeréseként június 20-án “címzetes egyetemi tanári” kitüntető címet adományozott, és az ezzel járó jogokkal felruházta. A durumrozs a búza és a rozs legjobb tulajdonságait egyesítő, mesterségesen előállított fajhibrid, a tritikálé egyik magas fehérjetartalmú fajtája, amelyet a kisvárdai Kruppa József nemesített. A gabonaféle lisztjéből készített pékárukban a búzáénál magasabb az esszenciális aminosav- és ásványianyag-tartalom, emellett E- és B-vitaminok és rostanyagok tekintetében nagyjából kétszeres többet tartalmaz, mint a búzaliszt, szénhidráttartalma azonban tíz százalékkal alacsonyabb.
https://youtu.be/AEAEHT25iIY