30 Már

Az ibuprofén biztonságos hatóanyag

ibuprofen

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ibuproféntartalmú gyulladáscsökkentők súlyosbítanák a koronavírus-fertőzöttek állapotát – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A koronavírus-járvány alakulása miatt az Európai Unióban tevékenykedő gyógyszerészeti hatóság bejelentette, hogy minden lehetséges kezelést – köztük a paracetamol és az ibuprofén használatát is – fontolóra kell venni a koronavírusos betegek lázának, fájdalmának csökkentésére.

koronavírus, koronavírus teszt, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelése, koronavírus ibuprofén, koronavírus EMA
Koronavírustesztet végeznek a somerville-i kórház előtt lévő szűrősátorban, Amerikában.
Fotó: Getty Images

 

Megkérdőjelezték hatékonyságát

A közelmúltban azonban futótűzként terjedtek a közösségi médiában olyan vélemények, amelyek megkérdőjelezik a szteroid és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) – így az ibuprofén – alkalmasságát a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Azóta több gyártó is jelezte már, hogy ezek a hírek félrevezetőek, hiszen az ibuprofén egy biztonságos hatóanyag. Most pedig az EMA is nyugalomra intette a megtévesztő hírek terjesztőit: jelenleg ugyanis nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy ezek a szerek rontanának a koronavírusos betegek állapotán.

Az EMA közleménye szerint – az EU nemzeti gyógykezelési ajánlásaival összhangban – a betegek és a szakdolgozók folytathatják a nem szteroid gyulladáscsökkentők használatát az elfogadott termékinformáció alapján. A jelenlegi ajánlás alapján az olyan gyógyszereket, mint az ibuprofén, a legkisebb hatékony adagban és a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni – ez a koronavírusos betegekre is igaz. Az EMA közölte, hogy kész támogatni minden olyan kutatást, amely ezeknek a gyógyszereknek a koronavírus-fertőzöttekre gyakorolt hatását vizsgálja.

Nagy erőkkel keresik a gyógymódokat

A gyógyszerészeti hatóság azt is hozzátette, hogy vizsgálják a koronavírus elleni oltóanyag támogatásának lehetőségét, valamint az, hogy miként tudják elejét venni a járvány okozta gyógyszerhiánynak. A legfontosabb cél jelenleg az, hogy biztosítsák a gyógyszerellátás zavartalanságát.

 

Forrás: hazipatika.com