26 Már

Az önkormányzatok segítségét kéri a Magyar Turisztikai Ügynökség

Screen-Shot-2019-07-19-at-13.21.41-604x270

Alig két hét alatt a harmadára esett vissza a hazai szállodák töltöttsége, nagy részük átmeneti üzemszünetet rendelt el.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerdai közleményében kifejtette, a kormány fontos lépéseket tett a turisztikai ágazat megsegítéséért, elsők között hozta meg azokat a döntéseket, amelyek hozzájárulnak a megmaradáshoz. Kitértek arra, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések egyrészt hozzájárulnak a turizmus-vendéglátásban működő vállalkozások életben tartásához, másrészt a munkahelyek megmentéséhez.

A legfontosabb lépés most a szektor legfőbb döntéshozói számára, hogy ne küldjék el a munkavállalókat. Erre azért is van nagy szükség, hogy a helyzet normalizálódása esetén legyen kivel újjáépíteni a hazai turizmust. Ehhez a munkaadóknak és a munkavállalóknak is áldozatot kell hozniuk, elbocsátások helyett közösen kell megoldást találni a további foglalkoztatásra.

Mindezek mellett az MTÜ szerint az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk az ágazat megtartásához, főleg azután, hogy például Budapest és a kiemelt turisztikai célpontok az elmúlt sikeres esztendőkben jelentős bevételre tettek szert a turizmusból, ezért javasolta az iparűzési adó elengedését az ágazat szereplői esetében.

Erre a hétre a hazai szállodák 95 százaléka átmeneti üzemszünetet rendelt el, mivel napról napra emelkedik a visszamondások és ezzel párhuzamosan csökken a foglalások száma – közölte a Magyar Turisztikai ügynökség az MTI érdeklődésére szerdán.

Az MTÜ a Nemzeti Adatszolgáltató Központon keresztül online látja 1070 szálloda, 1700 panzió, és 27 000 magánszálláshely adatait. Ennek alapján március első hetében még a szálláshelyek töltöttsége 70 százalékos volt, a következő héten 50 százalékos, március közepén már 35 százalékos, Budapesten 11 százalékos, vidéken 15 százalékos volt az átlagos töltöttségi szint.

Forrás: Vg.hu