23 Júl

Bike Safe

Kerékpárregisztrációval segíthetjük a rendőrség munkáját, hogy hamarabb megtalálják ellopott kerékpárunkat.

Kerékpárregisztrációval segíthetjük a rendőrség munkáját, hogy hamarabb megtalálják ellopott kerékpárunkat.

Magyarországon több mint 10 ezer kerékpárt lopnak el évente. Ezek nagy része nem kerül elő. A statisztika azonban javítható, ha a tulajdonosok regisztrálják kerékpárjukat a BikeSafe vagyonvédelmi programban. A kerékpár és annak tulajdonosának legfontosabb adatait a rendőrség kezeli, lopás esetén a kerékpárok adatbázisa nyilvánossá válik, így bárki segítheti a hatóság szakembereinek munkáját. Ilyenkor fokozottan figyelik az internetes hirdetési oldalakat is.

Nyáron a megnövekedett kerékpárhasználattal párhuzamosan megnőnek a kerékpárlopások is. Pedig már egy közepes árkategóriájú, összecsukható zár is hosszú percekre, akár órákra megnehezítheti a felkészületlen tolvajok dolgát. Az eltulajdonított biciklik nagy része nem kerül elő. A statisztika azonban javítható, ha a tulajdonosok regisztrálják kerékpárukat a BikeSafe vagyonvédelmi programban.

A rendőrség ezt a folyamatot különböző városi rendezvényeken ingyenesen elvégzi, de bárki regisztrálhat online, egyszeri 900 forintos díj ellenében. A regisztrált kerékpárt ellopás esetén a bikesafe.hu oldalon lopott státuszuvá állíthatja a tulajdonos, így az adatok nyilvánossá válnak a rendőrség számára és azonnal elkezdik figyelni az internetes hirdetőoldalakat is.