28 ápr

Civilek hívták fel a figyelmet a véradás fontosságára

veradas2

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága elkötelezett a civil szféra folyamatos fejlesztésében, a helyi közösségek megszervezésében, az önkéntesség, illetve a civil szervezetek aktivitásának előmozdításában.

Ehhez a célkitűzéshez illeszkedve 2020. április 20-24. között a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága az Országos Vérellátó Központtal és a megyei Civil Információs Centrumokkal együttműködve országszerte, minden megyében civil véradó napokat rendezett, amely a mostani veszélyhelyzet idején különösen is felértékelődött. Az esemény fővédnöke volt Dr. Herczegh Anita, Dr. Áder János köztársasági elnök úr felesége, akik mindketten részt vettek az eseményen. Továbbá a rendezvény védnöke prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és kezdeményezője Szalay – Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár. A szervezők kiemelt célja volt, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben felhívják a figyelmet a vérellátás folyamatos biztosításának életbe vágó fontosságára.
Nyíregyházán a Hierotheosz Egyesület által fenntartott Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum az Országos Vérellátó Szolgálat megyei kirendeltségével partnerségben 2020. április 23-án 8 és 18:00 óra között szervezte meg az eseményt a megyei Vérellátó épületében. Az eseményen 21 fő vett részt. A civil szervezetk képviselői mellett köszönjük a Kormányhivatal dolgozóinak, akik szintén jelentős számban adtak vért ezen a napon.
A jó ügy érdekében Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke és Kiss András megyei képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum operatív igazgatója is vérét adta. Az eseményről Kss András az alábbiakat nyilatkozta:
– Én magam is rendszeresen adok vért és ez most különösen fontos, ugyanakkor a helyszíni véradás most kevesebb. Úgy gondolom, ezzel önzetlenül segíthetek azoknak, akiknek vérre van szüksége. Mindenkinek van olyan rokona, barátja, ismerőse, akinek vérre volt szüksége akár egy életmentő műtét elvégzéséhez. Jó, hogy nagyon sokan adnak vért és normális helyzetben szinte az ország minden településen legalább évente egyszer van erre lehetőség, de most ebben a helyzetben ez is nehezebb, ezért mindenkit arra biztatok, ha teheti szánja rá az időt és keresse fel a nyíregyházi vérellátót (4400 Nyíregyháza, Szent István út 68. (Orvorsszáló földszintjén, a Műveseállomás melletti épületben) és adjon most itt vért, segítve azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak. – fogalmazott Kiss András, a Civil Információs Centrum megyei igazgatója, aki hozzátette: legjobb tudomása szerint egy egészséges felnőtt embertől egy esztendőben öt alkalommal vehetnek vért. Köszönet illeti a véradás résztvevőit és a Vérellátó munkatársait, hogy ebben a nehéz helyzetben sem felejtkezünk el azokról, akik nálunk is nehezebb helyzetben vannak!