14 okt

Fotovoltaikus rendszerek a FETIVIZIG szakaszmérnökségein

2015.09.09. fotovoltaikus rendszer

Több mint 120 millió forintból épített ki napelemes rendszereket a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az igazgatóság a négy szakaszmérnökségi telephelyének villamosenergia-szükségletét ezentúl 98%-ban megújuló energiaforrásokból biztosíthatja.

Az uniós irányelvek alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13 százalékot el kell, hogy érje, a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult pályázati projektje segítségével környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító, hálózatra csatlakozó napelemes rendszereket épített ki négy szakaszmérnökségén. Ez a rendszer képes a meglévő rendszerek költséghatékony kiegészítésére.

A „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a FETIVIZIG szakaszmérnökségein” című pályázat 120 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében.

A fejlesztés az igazgatóság négy szakaszmérnökségi telephelyét érintette: Nyíregyházán, Kisvárdán, Mátészalkán és Vásárosnaményban a kivitelezést végző ENERGOCOOP Kft. négy különálló napelemes rendszert épített ki. A kivitelezés nyár közepén kezdődött az első helyszínen, a Vásárosnaményi Folyamos Szakaszmérnökségen, ahol egy 24 kWp-s napelemes rendszer épült ki augusztus végére. Ezt követően a Nyíregyháza, Móricz Zsigmond utcai Nyíri Szakaszmérnökségen került sor a legnagyobb kapacitású, 108 kWp-s kiserőmű telepítésére. A harmadik – kisvárdai – és a negyedik – mátészalkai helyszíneken, a Felsőszabolcsi és Szatmári Szakaszmérnökségen párhuzamosan folytak a munkálatok, mindkét helyen 20 kWp-s rendszer telepítése történt meg ősz közepére. A beruházás során több mint 800 db, egyenként 250 Wp egységteljesítményű napelemes panelt szereltek fel.

A rendszerek használatától az igazgatóság jelentős költségmegtakarítást remél, hiszen a telephelyek energiaszükségeltének közel 98%-át képesek előállítani. A megtakarításon túl a rendszerek az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkenéséhez is jelentősen hozzájárulnak, illetve a megújuló energiaforrások részarányának növelésével az Európai Uniós irányelvek érvényesülését is elősegítik.