27 okt

Gyermekotthoni férőhely kiváltás Mátészalkán

A korábbi 160 férőhelyes mátészalkai gyermekvédelmi intézményből 48 férőhelyet váltottak ki egy európai uniós, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program – Bentlakásos Intézmények kiváltása című pályázatnak köszönhetően. Az építést, az infrastruktúra létrehozását és a szükséges eszközök beszerzését is az elnyert támogatásból finanszírozták.

A beruházáshoz bruttó 294,70 Ft forint európai uniós támogatás érkezett a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz. A projektnek köszönhetően 48 gyermekvédelemben élő ellátott kerülhet a mai kor igényeinek megfelelő körülményeket biztosító új gyermekvédelmi épületbe. A projekt során felépült egy kétszintes, több, mint 1330 négyzetméteres épület a hozzá tartozó infrastruktúrával, és a szükséges berendezésekkel.

Az új épület a Gyermekvédelmi Központ közvetlen szomszédságában, a Képes Géza u. 2 szám alatt, az 1088/12-es helyrajzi számú ingatlanon helyezkedik el. Az épülethez 4 lakóegység tartozik, melyben 12-12 gyermeket helyezhetnek el. A beruházás során kialakítottak egy közös központi egységet is a közösségi terek számára (foglalkoztató, fejlesztő szobák, orvosi szoba – elkülönítő szobával -, irodák, karbantartó részleg, játszótér, illetve egy garázs). A projekt ingatlan vásárlási költséget nem tartalmazott. Az építkezés március elején kezdődött, a munkálatok októberben fejeződtek be.

Az új épület teljes mértékben megfelel valamennyi jogszabályi előírásnak, az új körülményeknek köszönhetően a gyermekek társadalmi integrációja ténylegesen segíthető. A fejlesztés kapacitás-bővítést nem eredményez, mert összességében az elhelyezett gyermekek száma nem változott. A pályázat elsődleges célja volt, hogy segítse az itt lakók társadalmi integrációját.

A projekt címe: „Gyermekotthon létesítése Mátészalkán a társadalmi integráció jegyében”

Projekt tervezett költségvetése: bruttó 294,70 Ft
A pályázat támogatás intenzitása 100%

Projekt kivitelezési munkálatainak határideje: 2015.09.15.
A projekt befejezési határideje: 2015.10.31.