28 ápr

Katasztrófavédelmi hírek – 2020.04.27.

katasztrofavedelem

Lakóház kerítések gurult egy autóbusz
Lakóház kerítésének gurult tegnap egy autóbusz Vásárosnaményban, vélhetően rögzítetlenség miatt. Az utasok és gépjárművezető nélküli jármű, körülbelül száz métert hátragurulva, a lakossági földgázbekötést is megnyomta. A buszról motorolaj folyt a járdára, a lakóház autóbeállójára és az érintett útszakaszra, amit a közlekedési társaság szakemberei speciális anyaggal felitattak. Az autóbuszt áramtalanították, majd a vásárosnaményi hivatásos tűzoltók kiékelték a járművet, amelyet autóbuszmentővel vontattak le a kerítésről, majd elszállították. Személyi sérülés nem történt.

Sérült tetőszerkezetek
Két fehérgyarmati társasház tetőszerkezetét is megbontotta a hétvégi vihar. A helyszíneken hétfőn a helyi és a kisvárdai hivatásos tűzoltók létraszer és kéziszerszámok segítségével távolították el a sérült tetőelemeket, ezzel megszüntetve a veszélyt. Tunyogmatolcson a mátészalkai hivatásos tűzoltók avatkoztak be, ott egy családi ház tetőhéjazatát rongálta meg a korábbi vihar. Nagyecseden szintes társasházi lakás cserépfedését bontotta meg a szél, ám néhány cserép fennakadt, ez veszélyeztette az ott lakókat, járókelőket. A helyi önkéntes tűzoltók dugólétra segítségével a veszélyes elemeket eltávolították, a tető héjazatát helyreállították. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

Bent ragadtak a lakásban
Egy középkorú nő, két kiskorú gyermekkel ragadt egy lakásban, meghibásodott ajtó miatt, Nyíregyházán, a Kincs közben. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói kéziszerszámok segítségével nyitották ki, majd zárhatóvá tették az ajtót.

Épület gyulladt ki Demecserben
Teljes terjedelmében égett egy pamutanyag-bálázógép Demecserben, a Gyár úton. Az esethez elsőként kiérkező demecseri önkéntes tűzoltók és a gyár dolgozói kezdték meg a tűz oltását. A kisvárdai hivatásos tűzoltók teljes légzésvédelem mellett, a bálázóépület melletti csarnoképület pincerészét, valamint az épületben található vákuumhelyiséget átvizsgálta, tüzet, tűzre utaló nyomot ott nem tapasztaltak. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók magát a csarnoképületet vizsgálták át, egy fésűgépben találtak még izzást, amelyet puttyonyfecskendővel megszüntettek. Az épületet túlnyomásos ventilátorral átszellőztették, a tetőszerkezetet hőkamerával átvizsgálták, a tűz a csarnoképület tetőszerkezetét pár négyzetméteren érintette. Személyi sérülés nem történt.

 

Szabadtéri tüzek
Kálmánházán, Fehérgyarmaton, Gyürén, Nyírbátorban is keletkezett hétfőn szabadtéri tűz. A legnagyobb területen, három hektáros területen, Kemecsén égett a száraz vegetáció. A beavatkozók vízsugarakkal, kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Úttestre borult fa
Tíz méteres akácfa borult az úttestre, forgalmi akadályt képezve Anarcs és Gyulaháza között. A kisvárdai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a fát.