30 jún

Katasztrófavédelmi hírek – 2020.06.29.

katasztrofavedelem

Több mint száz segélyhívás érkezett

Több mint száz segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeletére június 29-én! A bejelentések zöme kidőlt fák, leszakadt ágak, sérült légvezetékek, valamint nagy mennyiségű csapadékvíz okozta károk miatt volt.

Többek között Piricse és Nyírbéltek, Kömörő és Túristvándi között, Vásárosnaményban, Nyíregyházán és Mátészalkán is dolgoztak a tűzoltók, de Levelek, Rohod, Őr, Fehérgyarmat településekről is érkezett segélykérés.
21:30 körül több mint hetven beavatkozás volt folyamatban, ebből mintegy húsz Nyíregyháza Borbánya városrészen. Több utcában okozott gondot a csapadékvíz, a tűzoltók folyamatosan szivattyúztak. Akadt olyan ingatlan, amelynek pincéjében 30-40, de volt olyan kárhelyszín, ahol 60 centiméteres víz gyűlt össze. Hétfő este több mint ötven hivatásos tűzoltó mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, önkormányzati és önkéntes egységek, mentőszervezetek is segítettek a lakosoknak.

Tűzesetek

Tűzesetek miatt is kaptak riasztást a tűzoltók hétfőn. Reggel Nyíregyházán, a vasútállomás területén, egy használaton kívüli raktárépületben égett körülbelül egy négyzetméteren az összehordott szemét. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók gyorssugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az épületben nem tartózkodott senki. Tűz-továbbterjedés, személyi sérülés nem történt.

Tűzifa kapott lángra tegnap este Gyügyén, a Petőfi utcában. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók gyorssugárral fékezték meg a lángokat.

Eltűnt embert keresnek

Eltűnt fiatalembert kerestek a mátészalkai hivatásos tűzoltók kishajó segítségével a Kraszna folyóban, Ópályinál. A Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület a Nyíregyházi Járási Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Mentőcsoport tagja, 3 fővel és 3 technikai eszközzel részt vett a felkutatásban, amely hétfőn nem járt sikerrel.

Munkagép borult fel

Munkavégzés közben süllyedt meg egy markoló tegnap Nyíregyházán, a Korányi Frigyes utcán. A munkagödörbe beszakadt forgózsámolyos jármű egy része fennakadt, egy mellette álló kisbuszon támaszkodott. A munkagödörben több vezeték is volt – az áramszolgáltató szakemberi az érintett szakaszon áramtalanítottak. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók daru segítségével végezték a műszaki mentést.

Meggy borult az útra

Negyven darab 220 literes hordó meggy borult tegnap reggel a 471-es főúton, Nyírbátornál. Egy pótkocsis mezőgazdasági vontató rakománya volt a gyümölcs, a tulajdonos összeszedte a meggyet. A nyírbátori hivatásos tűzoltók a közútkezelő munkatársaival tisztították meg az úttestet, a csúszásveszélyt megszüntették.