31 Már

Majdnem tizedével nőtt az átlagkereset egy év alatt

Forints

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint januárban a nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset 375.200 forint volt, ez 9,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva ez a szám 385.300 forint, ez 8,8 százalékos növekedést mutat ugyanebben az időszakban. A keresetek emelkedésének üteme tavaly április óta először volt egyszámjegyű, derült ki a tájékoztatásból.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 249.500, a kedvezményeket is figyelembe véve 256.900 forintot ért el, 9,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 8,8 százalékkal 385 ezer 300 forintra, a költségvetési szektorban 8,6 százalékkal 391.200 forintra emelkedett.

„A koronavírus-járvány hatásai a következő hónapokban érződni fognak a keresetek alakulásában is” – ezt már az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte a KSH adataira reagálva. A tárca szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedései (szociális hozzájárulási adó és a KIVA csökkentése, a kisvállalati adók optimalizálása, adóelőleg-feltöltés eltörlése stb.) hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez. Az egyik legfőbb cél, hogy aki elveszíti az állását, lehetőség szerint mielőbb újra munkába állhasson.

Forrás: MTI