01 ápr

Még jobban figyeljünk a megtévesztő hirdetésekre

spyware-2319403_1280

Egyre többen próbálnak hasznot húzni a koronavírus-járványból. A Gazdasági Versenyhivatal több weboldalt is vizsgál. Arra hívják fel a figyelmet, hogy most még jobban figyeljünk oda az árulkodó jelekre: a „vírusölő”, az „egyedülálló gyógyhatású”, valamint a „szakértők által ajánlott” jelzők megtévesztők lehetnek, ahogy az is, ha a termékből a hirdetés szerint már csak néhány darab van – hangzott el az M1 Híradójában.

Gyűrűk és nyakláncok helyett kézfertőtlenítőt reklámozott vasárnap az Ékszer Tv nevű cég az ATV reklámsávjában.

A csomag három darab kézfertőtlenítőt tartalmazott. Az összesen kilencszáz milliliter zselé kezdő ára csaknem hatvanezer forint volt. A műsorvezető szinte elcsukló hangon többször is elnézést kért a nézőktől, hogy nem jut mindenkinek. Szerinte már az is csoda, hogy ennyi van – mondta.

A műsorban végül tizenkétezer forintra árazták le a három tubus gélt.

Egy webshop is árul kézfertőtlenítőket. Az Antiseptic és Antivirus nevű termék a vírusokkal és a baktériumokkal szemben ígér kiváló védelmet, de az összetevők, a gyártó és a forgalmazó sincs feltüntetve az oldalon, csupán az akciós ár: egy darab, vagyis kétszáz milliliter ötezer forintba kerül.

Ha mindez nem lenne gyanús, az értékelésnél mindegyik felhasználó vásárlásra buzdít, csakhogy a nevek alatt ugyanazok a fotók szerepelnek a termékről.

A Gazdasági Versenyhivatal a napokban eljárást indított az oldal ellen, azóta a cég weboldala már nem elérhető. De más koronavírus-fertőzés elleni termékeket hirdető oldalt is vizsgálnak. Kollár Kinga, a hivatal szóvivője az M1-nek azt mondta: több cég esetében is felmerült a megtévesztés és a csalás gyanúja.

Úgy fogalmazott: a „vírusölő”, „egyedülálló gyógyhatású” és a „szakértők által ajánlott” jelzőkön kívül más árulkodó jelek is vannak, amelyekre érdemes most még jobban odafigyelni, mert különben átverés áldozataivá válhatunk.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra figyelmeztet, hogy adathalászok egy ismert videókonferencia-alkalmazásra hivatkozva próbálnak meg céges információkhoz jutni az otthonról dolgozók számítógépén keresztül.

Szakértők továbbá azt javasolják, hogy akik otthonról dolgoznak, lehetőleg ne kattintsanak ismeretlen feladótól érkező levelekre, ne használjanak nyilvános wifit vagy olyan chatprogramot, amelyet nem engedélyez a munkahelyük.

Forrás: hirado.hu