20 Júl

Mérséklődőtt a népesség fogyása

Kevesebben születtek és kevesebben is haltak meg a megyében idén január és április között a tavalyi év azonos időszakához képest.

Kevesebben születtek és kevesebben is haltak meg a megyében idén január és április között a tavalyi év azonos időszakához képest.

Mérséklődött ugyan, de továbbra is csökkent Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakossága 2018 első negyedévében. Kevesebben születtek és kevesebben is haltak meg a megyében idén január és április között a tavalyi év azonos időszakához képest. A csökkenés ellenére Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a harmadik legnépesebb megye az országban.

1680 fővel, azaz 8,1 százalékkal csökkent a Magyarország népességének természetes fogyása. Ez azt jelenti, hogy valamennyire mérséklődött idén január és április között az évek óta tartó negatív, népességcsökkenési folyamat. Ugyanakkor 2018 első negyedévében kevesebben születtek és haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az előzetes adatok alapján 2018 január-áprilisában a születések száma 1,7 százalékkal, a halálozásoké pedig 4,4 százalékkal volt kevesebb, mint 2017 azonos időszakában. Ez 28476 újszülöttet és 47412 elhunytat jelentett.

A megyében ugyan mérséklődött a népesség természetes fogyása, de még így is csökkent a lakosság száma. Szabolcs-Szatmár megyében 1376 gyermek született, ez 5,4 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest, míg ugyanezen idő alatt 1898-an hunytak el, ami 4 százalékos csökkenést jelentett a tavalyi évhez képest. A születések és halálozások számának eredményeként 522 fővel csökkent a megye népessége, ez nagyságrendileg hasonló volt az előző évi értékkel.

Az elvándorlás is jelentősen befolyásolja a megye népességét. Belföldi vándorlás tekintetében a tavalyi adatok alapján több mint nyolc százalékos negatív egyenleggel zárt a megye, ami azt jelenti, hogy többen költöztek el a megyéből, mint ahányan itt telepedtek le. A külföldi vándorlási adatok tekintetében már pozitív volt az egyenleg 2017-ben, azaz a külföldről a megyébe költözők száma meghaladta az innen külföldre vándorlók számát, ami a határok közelségének is köszönhető. A csökkenő népesség ellenére a fővárost nem számítva Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye után a harmadik legnépesebb megye, 2018. január 1-jén 558.361 fő volt a lakosok száma.