04 aug

Mintagazda 2015 augusztus 3.

Screen shot 2015-08-04 at 10.39.31 AM

Az ország más területeivel ellentétben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon jó az idei búza minősége. A szakemberek szerint ez a kedvező időjárásnak köszönhető. A 28 ezer hektáros területen, a termésátlag 4 és fél tonna, ami szintén jónak mondható. A megyei agrárkamara elnöke szerint az átlagon felüli minőség kedvező hatással lehet a gabona árakra.

Két részletben kapják meg a dohánytermesztéshez nyújtott 5 milliárd forintos állami támogatást a gazdálkodók. A hektáronkénti átlagosan 900 ezer forintos támogatási összegből 600 ezer forintot még ebben az évben, 300 ezer forintot pedig a következő év első harmadában fizetnek ki, a támogatás folyósítása már megkezdődött.

Hazánkban jelenleg egy ember évente átlagosan 15 kg dinnyét fogyaszt. Országszerte mintegy tizenegyezer család foglalkozik dinnyetermesztéssel, közel 6200 hektáron. Bár a görögdinnye 90%-a víz, a szakértők szerint így is kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. A szezon indulásával az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek fokozottan ellenőrzik a dinnyetermesztőket és az árusokat.