04 ápr

Nehéz helyzetben a Nyíregyházi Állatpark

majom

Közel 5 ezer állatért felel a Nyíregyházi Állatpark 140 gondozója.

Az állatokhoz tartozó munkákat, mint a takarmányozás, takarítás, minden nap el kell végezni. A koronavírus miatt nincsenek könnyű helyzetben az állatparkok. A járványhoz kapcsolódó rendeletek értelmében a Sóstó Zoo is bezárta kapuit a látogatók előtt és a dolgozók is két csapatra osztva látják el az állatok körüli feladatokat. Hogy minél kevesebbet kelljen a gondozóknak kint tartózkodni, a távolabb élők és az állatpark orvosai ideiglenesen a Hotel Dzsungelbe költözhettek be. A jelenlegi helyzethez hasonlót már átélt a nyíregyházi attrakció, 2004-ben a madárinfluenza nehezítette meg a működésüket. Jelenleg az egyik legnagyobb problémát az állatok etetése illetve a táplálékuk beszerzése jelenti. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai osztályvezetője elmondta,

“A Nyíregyházi Állatparkban több mint 5 ezer állat van, konkrétan a hangyától az elefántig mindenkit etetnünk kell. Ha a napi takarmányra gondolunk, akkor alapvetően csak napi szinten húsból 1 mázsa fogy el, 3-4 mázsa zöldség, gyümölcs, 5-6 mázsa széna és szemestakarmányból is 4 mázsa általában. És akkor még nem beszéltünk például a fókákról, akik tengeri hallal táplálkoznak. Mielőtt kitört itt a járvány, de már sejteni lehetett hogy egyre jobban terjed, akkor betáraztunk tengeri halakból. Most körülbelül 3 hónapnyi adagunk van még, de ki kell porciózni az adagokat és ők naponta rengeteget fogyasztanak. Az állatpark dolgozói ezt a második családjuknak tekintik, úgyhogy odateszik magukat.”

zsuzsa

Révészné Petró Zsuzsa – zoológiai osztályvezető, Nyíregyházi Állatpark

A helyzetet tovább nehezíti, hogy március 16-ától nem fogad látogatókat az állatpark, így az élelem szállításán túl annak beszerzési költségei is problémát jelentenek. A Sóstó Zoo rendelkezik vésztartalékkal és ha a helyzet súlyosbodna, a tulajdonos, vagyis a Nyíregyházi Önkormányzat segítségére is számít a vezetőség. Emellett pedig egy új ötlettel is előálltak. Április elsejétől bevezették a segítő jegy akciót.

“Ez egy egységes, 2300 forintos belépőjegyet takar. Ahogy kinyitnak a kapuink, ezt 12 hónapon keresztül felhasználhatják a megvásárlástól kezdve. Óriási az érdeklődés, úgyhogy bízunk a közösség segítő erejében. Mi is segítjük őket, hiszen például elindítottuk a ZooTV  adásait, amivel mi visszük otthonaikba a világunkat. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, hogy még szeretnének ilyet, mert hatalmas energiát nyújtunk így és az emberek meg is háláják ezt. Úgyhogy bízunk abban, hogy segíteni fognak az emberek.”

A jelenlegi feltételezések szerint az emberszabású majmok, orángutánok, gorillák veszélyben lehetnek a koronavírus miatt, az ő gondozásukra ezért külön protokollt vezettek be. A vezető állatorvos már két hete elrendelte a maszkok viselését, de az emberszabásúakhoz a gondozók csak fokozott fertőtlenítés után, speciális védőruhában mehetnek be.

majom