13 máj

Olyan, mint otthon – mátészalkai minta az állami gondoskodásra

Olyan, mint otthon - mátészalkai minta az állami gondoskodásraMátészalka- Lecserélik, kiváltják a zsúfolt gyermekvédelmi központokat. Mátészalkán tavaly már átadtak egy lakásotthont.

Lecserélik, kiváltják a zsúfolt gyermekvédelmi központokat. Modern, családiasabb lakásotthonok épülhetnek Magyarországon, hiszen több mint négy milliárd forintot fordítanak a gyermekotthonok kiváltására, korszerűsítésére. Mátészalkán tavaly már átadtak egy lakásotthont, 2018-ra pedig egy másik, szintén 48 férőhelyes intézmény is épülhet a településen.

Ehhez nyújt segítséget egy közel három milliárd forintos keretösszeg – gyermekotthonok kiváltására, korszerűsítésére lehet pályázni. Az összeget a budapesti központi régióban egy további 1,2 milliárd forintos keret egészíti ki – mondta mátészalkai tájékoztatóján a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly kiemelte, a cél, hogy a nagy és zsúfolt gyermekotthonok helyett családiasabb környezetben nevelkedjenek az érintett gyermekek.