18 Már

Online csalók árulnak arcmaszkokat

internetezés-2018-01-02-at-12.36.43-604x270

Egy koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg az interneten, mely során a kiberbűnözők email fiókunkon keresztül vadásznak személyes adatainkra.

A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a magyar felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. Minderre az ESET vírusvédelmi szakemberei figyeltek fel felhasználói észrevételek alapján. Az ilyen vészhelyzetek nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, akik a lakosság félelmét és jóhiszeműségét kihasználva igyekeznek haszonra szert tenni.

 Az ESET szakértőinek  közleménye rávilágít arra, hogy a csalók főleg személyi adatainkra vadásznak, melynek célja, hogy a későbbiekben anyagilag is kizsákmányolják a gyanútlan felhasználókat.

„A Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt kampányban a kiberbűnözők személyes adatokat (név, cím, e-mail cím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól. “A szajmaszk-3-hu[.]com címen elérhető oldal nem használ https sémát, ezért bármilyen forgalom a weboldal irányában más támadók számára is lehetőséget kínál a kommunikációba való beavatkozásra” – olvasható a szakértők szerdai közleményében.

Az ESET vírusvédelmi szakértői az alábbi legfontosabb óvintézkedéseket javasolják az internetes böngészések és vásárlások esetében:

– online vásárlás során mindig használjunk biztonságos eszközöket (frissített operációs rendszert, megfelelő védelmi szoftvert).
– használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (pl. nyilvános helyett otthoni wifi-hálózatot).
– használjunk olyan kibervédelmi megoldást, amely spam és adathalászat elleni védelmet is nyújt.
– csak megbízható, ismert webshoptól vásároljunk
– kizárólag https weboldalakon vásároljunk, így a kommunikáció titkosított lesz, és nem zavarhatják meg a támadók
– arra azonban figyeljünk, hogy a támadók is használhatnak https webshopokat, ezért csak megbízható oldalaktól vásároljunk.
– ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, azonnal jelezzük bankunknak.