28 jan

Otthon melege

Kiemelkedő számú, 119 ezer pályázat érkezett az Otthon Melege Program háztartási gépcsere alprogramjának pályázatára – mondta az InfoRádiónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára. Weingartner Balázs hozzátette, pozitív elbírálás esetén március elejéig mindenki megkapja a támogatói okiratot.
Az államtitkár beszámolója szerint a támogatói okiratok első körét már az ünnepek alatt megkapták az érintettek, a második kört pedig a minisztérium már aláírta és hamarosan megérkezik a lakosokhoz. Február végéig, március elejéig mindenki meg fogja kapni a támogatói okiratot, akinek a pályázata megfelel az elvárásoknak. Ezek után a pályázónak már csak a vásárlás és az üzembe helyezés a feladata.
A kereskedőknek csak a pályázati összegen felüli árat kell kifizetni, a minisztérium a kereskedővel számol el. Ha esetleg már kifutott az a termék, amit a pályázó választott, a pályázati feltételrendszer alkalmazkodni tud egy másik gyártótól származó, de hasonló energetikai besorolású készülék beszerzéséhez. Ez általában kereskedői szinten megoldható, tehát nem is szükséges emiatt a támogatási okirat módosítása.
Az államtitkár felidézte, hogy az alprogramot 2 milliárd forintos kerettel hirdették meg, amit az igények jóval meghaladtak, de pályázat leállítása helyett a keret megemelése mellett döntöttek. Így érkezett be végül 119 ezer pályázat, amelynek a támogatási igénye 5 milliárd forint.
Az államtitkár az év elején azt is bejelentette, hogy mintegy 2 milliárd forintos keretösszeggel újraindul az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja. Weingartner Balázs a minisztérium sajtótájékoztatóján közölte, hogy a pályázat a költségek 60 százalékát fedezheti, egy háztartás vagy magánszemély pedig legfeljebb 750 ezer forint támogatást kaphat.