04 máj

Sok az import, kevés a hazai – a fagy odavágott a magyar zöldség-gyümölcsnek

Sok az import, drága a hazai - a fagy odavágott a magyar zöldség-gyümölcsnekNyíregyháza -  Még kevés a hazai zöldség és gyümölcs a nyíregyházi piacon. Ami van, az is drága. Az áprilisi fagy is emelte az árakat. Kis piaci körkép

Szerény választék, magas árak, ezek jellemzik a megyebeli piacokat. Hazai gyümölcsök, zöldségek még nem igazán vásárolhatók, sok az import növény, az árak így jóval magasabbak. A termelők, eladók azt mondják, a rossz idő, az április végi fagy is kedvezőtlen állapotokat eredményezett, ezért is drága többek között az eper, az uborka.

Az eladók azt mondják, pár hét múlva mérséklődhetnek a piacokon az árak, hiszen hamarosan megjelennek a hazai, idény zöldségek és gyümölcsök – ezt mutatja az is, hogy egyre több a palánta a piaci pultokon.

Eddig 1700 gazdálkodó jelentette be a fagykárokat, több, mint kilencezer hektáron. Ez a szám valószínűleg növekedhet még a következő napokban. Az agrár- szaktárca nyilatkozata alapján a termelők a kárenyhítési alap 24 milliárdos keretéből kaphatnak forrásokat. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd, amelynek feltétele- az uniós szabályok értelmében- , hogy a fagy okozta veszteség elérje a 30 százalékot.