23 Már

Tévhitek a koronavírussal kapcsolatban

koronavirus_1

Az interneten megannyi információ megjelenik a koronavírussal és az az elleni védelemmel kapcsolatban, de a jó szándék ellenére ezek közül több hamis felvetésnek bizonyul.

A Covid-19 nem okoz fibrózist
Az egyik tévhit, hogy ha 10 másodpercig vissza tudjuk tartani a lélegzetünket, akkor kizárhatjuk a tüdő sebződésének lehetőségét, és ezáltal a fertőzést is. Ezzel ellentétben az említett gyakorlat nem garancia a fibrózis diagnosztizálására, ami egyébként nem is tünete az új koronavírusnak.

Kézműves fertőtlenítők
Világszerte több boltban hiánycikké vállt a kézfertőtlenítő és az erre való igényt pótolva megjelentek a házi tisztálkodószer receptek. Ezek hatékonyak lehetnek a környezetünk különböző felületeinek tisztítására, fertőtlenítésére, de a bőrön alkalmazva nem bizonyított a hatásuk.

A vírus nem él meg egy hónapig a különböző felületeken
A koronavírus korábbi formái (például Sars és Mers) bizonyítottan fennmaradtak különböző felületeken, de nem több mint két órától kilenc napig terjedően. A Covid-19 hasonló időintervallumban képes túlélni, viszont a fertőzés veszélye 72 óra után jelentősen csökken.

A szakemberek szerint a naponta többszöri alapos kézmosás, a megfelelő maszk és védőkesztyű viselése még mindig a legnagyobb segítségnek számít a járvány terjedésének megelőzésében.

forrás:
 BBC