27 okt

Új helyen a Gyermekvédelmi Központ

szechenyi 2020

A társadalomba való integráció elősegítése jegyében új épületet kapott a Nyírbátori Gyermekvédelmi Központ. A bruttó 343,73 millió forint állami és európai uniós támogatásból megépülő intézményben összesen 40 gyermeknek biztosítanak helyet.

Új épületet kapott a nyírbátori Vasvári Pál úton található gyermekvédelmi központ. Nyírbogáton épült fel egy 1238 négyzetméteres új intézmény. A központhoz parkoló is tartozik, ezen kívül az udvaron a gyerekeknek sportolásra is adott a lehetőségük. Az új épületben egy közös központi helyiséget alakítottak ki, ahol konyha, foglalkoztató- és fejlesztő szobák, orvosi szoba, irodák, karbantartó részleg és garázs áll majd az ott lakók és dolgozók rendelkezésére. A négy lakóegységben összesen 10-10 gyermeket tudnak elhelyezni.

Az új épület létrejöttével a gyermekek kikerülnek a városias környezetből egy nyugodtabb, családias, falusi környezetbe, ahol sokkal kedvezőbb feltételek adódnak a társadalmi beilleszkedésre. Egy településen, ahol mindenki mindenkit ismer, sokkal könnyebb a beilleszkedés, mint egy nagyobb lélekszámú településen. Az emberek közvetlenebbek egymással, amely példaértékű lehet mind a gyermekek, mind a fiatal felnőttek számára.

A gyermekek tanulási eredményei is javulhatnak, hiszen nem egy központi helyen, hanem a saját szobájukban tudnak készülni az iskolai feladataikra. 2-4 ellátott kerül egy szobába, így sokkal jobban tudnak koncentrálni a tanulásra, ami rövid távon nyilvánvalóan segítheti a jobb eredményeiket.

Az új intézményben nemcsak a gyermekek, hanem a dolgozók kedvezőbb körülményeket között tudják a munkájukat végezni. Az új modern épület egyben egészségesebb környezetet is jelent az itt élőknek. A megfelelő technikai háttér biztosításával könnyebb lesz feldolgozniuk mindazt, ami velük vagy a családjukkal megtörtént. A létesítményben biztosított minden olyan infrastrukturális eszköz, amit a jogszabályok is előírnak.

A gyermekek számára nagyon fontos a biztonság. Az új épület hozzájárul mindehhez, hiszen a gyermekotthonnak épült komplexum már olyan feltételeket tud biztosítani az ellátottak számára, amely az otthonhoz kapcsolódó események ritmusát is meg tudja adni. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek alkalmazkodni tudjanak az időpontok betartásához és érezzék az események kiszámíthatóságát. Mindezek pedig hozzásegítenek a valódi cél megvalósításához, a gyermekek társadalmi reszocializációjához.

A projekt fő célja az volt, hogy segítse a fiatalok társadalomba történő beilleszkedését.

A projekt címe: „Nyírbátori Gyermekvédelmi Központ kiváltása”

Projekt tervezett költségvetése: bruttó 343,73 millió Ft

A pályázat támogatás intenzitása 100%

A projekt kedvezményezettje a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság