19 Júl

Vadveszély

A megyében mindenütt találkozhatunk őzzel vagy szarvassal az utakon a július-augusztusi párzási időszakban.

A megyében mindenütt találkozhatunk őzzel vagy szarvassal az utakon a július-augusztusi párzási időszakban.

A megyében mindenütt találkozhatunk nagyvaddal az utakon, a július-augusztusi párzási időszakban pedig különös veszélyt jelentenek az őzek és szarvasok az autósokra és motorosokra. Bevált módszer nincs a vadbalesetek megelőzésére, elsősorban a figyelmes vezetéssel és a megfelelő sebességválasztással tehetünk a legtöbbet, de érdemes vadriasztót is felszerelni a gépjárművekre.

Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Ilyenkor az őzek sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre. Felbukkanásukra azonban nemcsak ott lehet számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla. Ahol sok az autós, ahol új építésű az út, ahol kiérnek a takarást biztosító növények az útig, ott nagyobb eséllyel találkozhatunk vaddal. Különböző vadriasztók ugyan segíthetnek megelőzni a balesetek, azonban teljesen bevált módszer nincs, elsősorban a figyelmes vezetéssel és a megfelelő sebességválasztással tehetünk a legtöbbet az ütközés elkerülése ellen.

Amennyiben bekövetkezik a baleset, ne menjünk a vad közelébe, mert az haláltusájában is akár életveszélyes sérülést okozhat. A vadat ne is vigyük magunkkal, mert az lopásnak minősül. Az érintett vadásztársaságot minden esetben kötelező értesíteni, de az esetleges kártérítés végett a rendőrségnél is érdemes bejelnetést tenni.