12 nov

Víg-Kend – 2021. november 12.

Screen Shot 2021-11-15 at 14.03.21

Szendrei Ágnes, Szent István Keresztény Hagyatéka vándorkiállítás, Vécsey Utcai Fiókkönyvtár, sünök védelme, Magyar Tudomány Napja, Czukor Balázs rendező, Mozdulj Nyíregyháza!, Kállay Gyűjtemény, Európai Art mozi nap, Szilágyi Gábor parfümmester

A tartalomból:

Szendrei Ágnes amatőr, autodidakta festő a vendégünk, aki a “Moho” sapiens képzőművészeti pályázatra küldött alkotásokat.

December 2-ig tekinthetik meg a Váci Mihály Kulturális Központban a Szent István Keresztény Hagyatéka című vándorkiállítást. A tárlatból kaphatnak ízelítőt bejátszásunkban.

Izgalmas és rendhagyó könyvtári programra várják az érdeklődőket a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban. A stúdióban velünk volt Bakosné Mikula Edit főkönyvtáros, aki beavatott a részletekbe.

A sünök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az őszi lombhullás idején az összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek az állatoknak. Bejátszásunkból kiderül, hogyan óvhatjuk meg őket a kertrendezés során.

Legjobbjait díjazta a Magyar Tudomány Napja alkalmából a Nyíregyházi Egyetem. A Tudományért-Művészetért elismeréseket Sebestyén Zsolt nyelvész és Havasi Tamás grafikus kapták.

Új rendező mutatkozik be Nyíregyházán. Czukor Balázs Csehov halhatatlan klasszikusát, a Cseresznyéskert című komédiát állítja színpadra.

Idén ünnepli nyolcadik születésnapját a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat. Az évforduló alkalmából különleges programmal készülnek a szervezők. Vendégünk Hornyák Enikő sportreferens.

Nemrégiben volt a Víg-Kend vendége Nagy Enzoe Zoltán, akinek november 5-én nyílt tárlata a Kállay Gyűjteményben Nyíregyházán. A kiállítás különlegessége, hogy az alkotó festményei és fotói mellett, néhai édesapja művei is láthatók.

Hatodik alkalommal rendezik meg az Európai Art mozi napot. Idén is válogatott, díjnyertes filmekkel és premier előtti vetítésekkel várják a mozirajongókat, országszerte november 14 -én vasárnap. A kezdeményezéshez a nyíregyházi Krúdy Art Mozi is csatlakozott.

Orvosaira is rácáfolt a nyíregyházi Szilágyi Gábor, amikor agyvérzését követően kitartó munkával újra megtanult járni és beszélni, ráadásul új hivatást is talált. Gábor ma már parfümmesterként dolgozik.