11 dec

Víg-Kend – 2021.december 10.

Víg-Kend - Váci Mihály születésének 97. évfordulójára emlékeznek december 16-án

Váci Mihály emlékezés, Kállay-gyűjtemény, emléktábla avatás, Sóstói Múzeumfalu, karácsonyi filmek, Tony Curtis fotóalbum, Veleczki Ramóna, Nagy Laura

A tartalomból:

Váci Mihály író-költő születésének 97. évfordulójára emlékeznek december 16-án. Vendégünk a Váci Mihály emlékét méltán őrző Stick Gyula, aki maga is nevelkedett a Váci családnál.

A Kállay-gyűjtemény alapítóira, Kállay Kristófra, Lakatos Saroltára és Magyar Lászlónéra emlékeztek Nyíregyházán. Az alapítók alakját mától emléktábla is őrzi az épület falán, erről láthatnak bejátszást.

A Kállay Gyűjtemény Adventi programsorozata 2021 december 11-én egy ajándék műsorral egészül ki. A meglepetésről a stúdióban Dohanics László gyűjteményvezető és Ugyan Attila, néptáncpedagógus, a Nyírség Táncegyesület elnöke beszélt.

Erdész Sándorra, a Sóstói Múzeumfalu első igazgatójára emlékeztek az intézményben. Az eseményen átadták az Erdész Sándor szakmai elismerést is, amit idén Ratkó Lujza néprajzkutató kapott.

A karácsonyi filmezésekhez Dr. Drabancz M. Róbert ad tippeket.

Aki filmből készült színdarabot is szívesen nézne, azoknak ajánljuk figyelmébe a Móricz Zsigmond Színház most debütáló musicelét.

Különleges fotóalbum állít emléket Tony Curtisnek Mátészalkán. A városból elszármazott amerikai színészről a filmforgatásokon készült, eddig nem publikált fényképeket gyűjtötték össze.

Országos énekversenyen ért el első helyezést korcsoportjában a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója, Veleczki Ramóna. Az intézményből egy másik növendék, Nagy Laura Erika is a döntőbe jutott. A velük készült beszélgetést láthatják, hallhatják.