21 jan

Víg-Kend – 2022.01.21.

Magyar Kultura Napja Karadi 2022

A magyar kultúra napja, 90fok kiállítás, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár, Don-kanyar, Váci Mihály, Pregitzer Fruzsina, A rovarok élete

A tartalomból:

Január 22-én szombaton ünnepeljük a magyar kultúra napját. Vendégünk Dr. Karádi Zsolt, irodalomtörténész.

90 fok címmel nyílt kiállítása Orr András grafikusművésznek a Pál Gyula Teremben. A tárlat a nyíregyházi kultúra napi programok egyik kísérőrendezvénye. Stábunk a megnyitón járt.

Folyamatosan gyarapszik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár gyűjteménye. Vendégünk Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

79 évvel ezelőtt, innen csaknem 1500 kilométeres távolságban, a Don-kanyarban küzdöttek hazájukért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katonái. Róluk emlékeztek meg néhány nappal ezelőtt Nyíregyházán, a Megyeháza épülete előtt.

Váci közismert verseit tartalmazza az az irodalmi asztali naptár, amely a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület kezdeményezésére jelent meg. Vendégünk Stick Gyula, az egyesület elnöke.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választották a közelmúltban Pregitzer Fruzsinát, a Móricz Zsigmond Színház Jászai Mari-díjas színművészét. Az elismerésről az ehhez vezető útról beszélgetünk.

A Móricz Zsigmond Színház legújabb bemutatója A rovarok élete című előadás, amely Viktor Pelevin, kortárs orosz író regényéből született. A tudományos-fantasztikus groteszk produkció valójában az embert helyezi terráriumba, hogy nagyítókkal vizsgálhassuk kicsinységét.