31 jan

Víg-Kend – 2022.01.28.

Bessenyei Társaság, Gábor Áron rézágyúja, 38. Nyíregyházi Divatest, Zöld Kerék Alapítvány, Képes Kávéház Mátészalka

Új kiadványa jelent meg Nyíregyháza legrégebbi kulturális társaságának. A Bessenyei Társaság idei céljairól, terveiről Dr. Kührner Évával beszélgetünk.

A Kállay Gyűjtemény izgalmas kiállítással indítja a februárt. A Gábor Áron rézágyúja című tárlat anyaga a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumnak köszönhetően érkezik a megyeszékhelyre.

Az önkifejezés eszköze, a kultúra része a divat. A 38. Nyíregyházi Divatestről láthatnak részletet, amelyben az aktuális trendekről is képet kaphatnak.

Vadregényes de nem is olyan távoli, sőt inkább közeli vidékre invitálja a túrázókat a Zöld Kerék Alapítvány. Aki teheti, ragadjon túrabotot és frissítse fel magát egy kalandos sétával. A részleteket Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány elnöke mondja el nekünk.

Megnyitott a mátészalkai Képes Kávéház. Az épület terveit Makovecz Imre és Zsigmond László készítették. Az impozáns, boltíves kávéházban állandó galéria is helyet kapott, ahol a Munkácsy- díjas Bíró Lajos és felesége, Ihanusz Szirpa szobrászművészek alkotásai tekinthetők meg.

A 38. Nyíregyházi Divatesten készült újabb részlettel búcsúzik mai adásunk.