12 feb

Víg-Kend – 2022.02.11.

Víg-Kend - Idén lesz a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XX. Nemzetközi Böllérverseny

IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XX. Nemzetközi Böllérverseny, PanyolaFeszt 2022, Velencei maszk, Képregénytár, frizuratrend 2022, verébpopuláció, gyermekkönyvtár

Február 12-én szombaton Panyolán rendeznek izgalmas jelmezes felvonulást, egy héttel később pedig a Sóstói Múzeumfaluba várják majd a látogatókat. Ezen témák kapcsán vendégeink Takács Zoltán, a Sóstói Múzeumfalu muzeológusa, valamint Támba Miklós, a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XX. Nemzetközi Böllérverseny főszervezője.

A velencei karneválok varázslatos világát idézi a Váci Mihály Kulturális Központ időszaki kiállítása. Az alkotó, Nemes Károly, éveken át kutatta az eredeti álarcok elkészítésének technikáját. Különleges maszkjai február 27-ig megtekinthetők az intézmény emeleti galériájában. 

Kultikus magyar képregények eredeti grafikáiból nyílt kiállítás a Megyei Könyvtár Képregénytárában. Az alkotó,  Fazekas Attila, a klasszikus hazai képregényrajzolói generáció utolsó tagja. Grafikái március végéig láthatók Nyíregyházán.

2022 legnagyobb trendjei között vannak az igazán bevállalós, vagány frizurák is, egyre merészebbek a színek, a fazonok. Felmerül a kérdés, hogy ezek az extrém színek mennyire viselik meg a hajat. Vendégünk Lukovics Imre hairstylist.

Videós összeállításunkban a 38. Nyíregyházi Divatesten bemutatott alkalmi ruhákat tekinthetik meg.

Egyre kevesebb a házi veréb a városokban. A jelenség egyik legfőbb oka, hogy megváltozott a mezőgazdasági területek művelése. Arról, hogy hazánkban veszélyben van e verébpopuláció, egy ornitológust kérdeztünk.

Bagolyvár, kuckós és színes terek – zajlik a gyermekkönyvtár felújítása a Móricz Zsigmod Megyei és Városi Könyvtárban. A részleget a tervek szerint szeptemberben vehetik birtokba a gyerekek. Ezzel a bejátszással búcsúzunk nézőinktől.