04 Már

Víg-Kend – 2022.03.04.

Víg-Kend - Vendégünk Csomós János, a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület titkára

Kállay Gyűjtemény, A csillagszemű juhász, Kutasi Angéla, negyvennapos böjt, kiállítás, barlangjárás

A tartalomból:

A lovagok Cipruson és Rodoszon – ez a címe a Kállay Gyűjtemény soron következő előadásának. Vendégünk Riczu Éva, a gyűjtemény könyvtárosa.

Már láthatja a közönség A csillagszemű juhász című mesét a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. A teátrum legfrissebb produkcióját Vidovszky György rendezte. A címszerepet a színház vendégművésze, Zakariás Máté alakítja.

Február elején Franciaország nagykövete négy, szakmájában kiemelkedő tanárnak adta át az Akadémiai Pálma Rend kitüntetést, ezzel a a francia nyelv és a frankofón kultúra népszerűsítésben betöltött szerepüket ismerte el. Egyikük a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola franciatanára, Kutasi Angéla, aki a kéttannyelvű képzés beindítását is szervezte az intézményben.

Elkezdődött a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Vendégünk Szabó Tamás görögkatolikus pap, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke.

A Művészeti Szakgimnázium Képző- és Iparművészeti tagozatának pályázati kiállításán jártunk. Idén mintegy 80 alkotást bírált a neves zsűri. A tárlat a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában látható március végéig.

Március a barlangok hónapja. A barlangjárás nemcsak szabadidős-illetve sporttevékenység, hanem fontos tudományos munka is egyben. Vendégünk a Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület titkára, Csomós János, aki immár 26 éve járja és kutatja a felszín alatti területeket.