25 márc

Víg-Kend – 2022.03.25.

Petőfi Klub, Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök, Tavaszi Zsibongó és Ökovásár, “Előre az Úz völgyében”, Pregitzer Fruzsina, túrázás, mishmi takin bikaborjú

A tartalomból:

A következő másfél évben összesen 200 Petőfi Klub alakul hazánkban és a határainkon túl. A hálózat kialakítását a Nemzeti Művelődési Intézet, számos kulturális intézménnyel karöltve indítja útjára. Tiszavasváriban már megnyitott, hamarosan pedig Nyíregyházán is megkezdi működését a klub. Vendégeim Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója, és dr. Vinnai Győző, történész.

Több vándorkiállítás szervezésében vesz részt a Terror Háza Múzeum. Az Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök című kiállítást Nyíregyházán mutatták be, a 30 éve szabadon című tárlat pedig Újfehértón várja az érdeklődőket.

Tavaszi Zsibongó és Ökovásár lesz Sósótóhegyen szombaton. Vendégeink dr. Hudákné Fábián Nóra, a Sóstóhegyi Közművelődési Színtér vezetője, és Rusznyák László, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének igazgatója.

Könyvbemutatón jártunk Vásárosnaményban. “Előre az Úz völgyében” címmel jelent meg történelmi kiadvány.

Magyarország Érdemes Művésze kitüntetést vett át a közelmúltban Pregitzer Fruzsina, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Jászai-díjas színművésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A vele készült beszélgetést láthatják a következő percekben.

A tavaszias időben túrázni vágyók számára új lehetőségeket kínálnak megyénk turisztikai szakemberei. Az egyre gyarapodó kerékpáros útvonalak mellett a Középkori Templomok Útja Egyesület áprilistól októberig szakvezetőket és túravezetőket is biztosít az érdeklődők számára, a Tourinform irodák pedig új, ingyenes kiadványokkal várják a látogatókat.

Különleges csöppség született ismét a Nyíregyházi Állatparkban. Még februárban egy mishmi takin bikaborjú látta meg a napvilágot Sóstón. A jövevény érkezése azért is fontos, mert a takinok a veszélyeztetett állatfajok közé tartoznak, és az állatkertek többségében nem is látható ez a ritka faj.