01 ápr

Víg-Kend – 2022.04.01.

Víg-Kend - Roma Kultúra Napja április 2-án a Sóstói Múzeumfaluban

“Legyen világosság!”, Digitális Tudásközpont Nyíregyházán, Nagy Csaba tárogatóművész, Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja, Augusztus Oklahomában, Roma Kultúra Napja, Tavaszi tárlat Nyíregyházán

A tartalomból:

“Legyen világosság!”
Pregitzer Fruzsina a Móricz Zsigmond Színház Jászai-díjas színművésze, különleges, bensőséges előadásra várja a nézőket jövő csütörtökön, melynek bevétele jótékonysági célt szolgál.

Nyíregyházán nyílt meg az ország első Digitális Tudásközpontja. Ebben a miniatűr digitális világban tanulhatunk, dolgozhatunk és szórakozhatunk is. Stábunk a közösségi tér átadóján járt, ahol 3D nyomtatót és mesterséges intelligenciával felruházott robotkutyát is láttak.

Nem a legnépszerűbb, de az egyik legmagyarabb hangszer művelője Nagy Csaba tárogatóművész. Ő a Rákóczi Tárogató Egyesület alapító elnöke a közelmúltban Liszt Ferenc-díjat vehetett át, aki műsorunk vendége volt.

1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartják világszerte a gyermekkönyvek nemzetközi napját. Tóthné Szomolya Ágnes, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosával az igazán népszerű gyerekkönyvek titkait is boncolgatjuk.

Szombattól várja a közönséget az Augusztus Oklahomában című darab. Szikszai Rémusz rendezése a Móricz Zsigmond Színház idei évadának utolsó nagyszínpadi produkciója. Stábunk a sajtóbemutatón járt.

Április másodikán, azaz szombaton ünneplik a sóstói Múzeumfaluban a Roma Kultúra Napját. Különleges kiállítással, tánccal, zenével is várják az érdeklődőket, a részletekről Kácsor-Ignácz Gabriellával, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezőjével beszélgetünk.

Fotó, grafika, festmény, kisplasztika – széles műfajskálán mozog az idei nyíregyházi Tavaszi tárlat anyaga. A Városi Galériában 22 hivatásos képző-és iparművész 50 alkotása látható. A kiállítás április 9-ig megtekinthető.