22 ápr

Víg-Kend – 2022.04.22.

Nagyszabású jubileumi rendezvénysorozattal készül Újfehértó

Újfehértó, törpe víziló, rádiógyűjtemény, nemzetközi ifjúsági csere, beregi keresztszemes hímzés, Mesél a sóstói erdő, Zöld Akciócsoport rajzpályázat

A tartalomból:

30 éve Göncz Árpád akkori köztársasági elnöktől vehette át Újfehértó vezetése a város kulcsát. Most nagysazbású rendezvénysorozattal emlékeznek a jubileumra. Vendégünk Hosszú József, Újfehértó polgármestere.

Az állatpark egyik különleges lakóját mutatjuk be bejátszásunkban. Gerzson, SóstóZoo legifjabb törpe vízilova. A kipusztulás szélén lévő faj ritkán szaparodik zárt körülmények között, a nyíregyházi tenyészpárnak viszont ő már a negyedik utódja.

Közel 200 darabból áll az a főként rádiókat, de egyéb hangtechnikai berendezéseket is magába foglaló gyűjtemény, amely nemrégiben került a Tokaji Múzeum tulajdonába. A magángyűjtésből származó anyagot most láthatja először a nagyközönség. A XX. század rádiói című kiállítás egész évben látogatható a Tokaji Világörökségi Bormúzeumban.

Olaszországi nemzetközi ifjúsági cserén vettek részt nyíregyházi középiskolások. A stúdióban fogadtuk Szabó Hanna Zsófiát és Ricskei Rékát, akikkel egy nem mindennapi utazásról beszélgettünk.

Idén januárban lett hungarikum a beregi keresztszemes hímzés. A vásárosnaményi Beregszem Egyesület alkotásaiból ennek apropóján nyílt kiállítás a Sóstói Múzeumfalu Jármi kúriájában. A tárlat április 24-ig látogatható.

Mesél a sóstói erdő címmel nyílt vándorkiállítás a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Az utazótárlat mellett kulturális és helytörténeti konferenciát is szervezett a Nyírség Könyvtár Alapítvány. A kiállítás június 11-ig látogatható a megyei könyvtárban.

A Föld napja alkalmából helyezett ki figyelemfelkeltő táblát a Zöld Akciócsoport. A civilek 2021-ben hirdettek rajzversenyt nyíregyházi gyerekek számára „Állítsd le a motort!” címmel azzal a céllal, hogy a járó motorral várakozás rossz szokására hívják fel a szülők figyelmét. A táblát a rajzverseny első helyezettjének alkotásából készítette az akciócsoport.