27 máj

Víg-Kend – 2022.05.27.

vigkend

Magyar Népmeséért Alapítvány, Petőfi-emlékév, Holden Rose, Kállay Gyűjtemény, XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál, Nyíregyházi anzix, sarki fehérfarkas

A tartalomból:

Különleges programmal várja a segíteni vágyókat a Magyar Népmeséért Alapítvány. A szervezet Berecz András Kossuth-díjas előadóművész segítségével 3 megyei helyszínen rendez jótékonysági előadásokat. A részletekről Berecz János, a Magyar Népmeséért Alapítvány egyik alapítója, valamint Cservenák László, az alapítvány kuratóriumi elnöke beszélnek.

Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója alkalmából az országgyűlés Petőfi-emlékévnek nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt. Az emlékév kapcsán számos programot szerveznek országszerte. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezen a héten 10 település diákjai nyerhettek betekintést a költőóriás életébe és munkásságába Holden Rose, vagyis Kovács Attila rendhagyó irodalomóráin.

Több éves gyűjtőmunka eredménye az a gyönyörűen illusztrált könyv, amely a néprajztudományban eddig kevesebb figyelmet kapó keménycserepekről ad átfogó válogatást. Vendégünk a szerző, dr. Páll István, etnográfus, a Sóstói Múzeumfalu nyugalmazott igazgatója.

Az „Év Múzeuma” idei pályázatán lett különdíjas a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény. Az intézmény a közelgő Múzeumok Éjszakájára is gőzerővel készül. Vendégeink Dohanics László, a gyűjtemény vezetője, valamint Szabó József Mihály a Nyíregyházi Egyetem Lego Education Innovation Studio szakmai vezetője.

Világverseny győztes kórusok érkeznek idén a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra. Az eseményt legutóbb 2018-ban rendezték meg Nyíregyházán. A Cantemus Kórus 1996 óta kétévente szervezi meg a fesztivált és az azt kísérő karvezetői mesterkurzust. Idén többek között Észtországból, Spanyolországból és az USA-ból is érkeznek együttesek.

Nyíregyházi anzix címmel rendeztek városnapi programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban. Az eseményen a helytörténeti előadások mellett fotókiállítás is nyílt. Az „Azok a ’80-as évek” című utazótárlat június közepéig megtekinthető az intézményben.

Sarki fehérfarkas hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. Az Észak-Amerika sarkkörön túli területein őshonos állat a világ egyik legnagyobb testű farkasa. A kölykök szerdán átestek életük első orvosi vizsgálatán is.