03 jún

Víg-Kend – 2022.06.03.

Pünkösd, Jósa András Múzeum évkönyv, vörös vari, 93. Ünnepi Könyvhét, „Tehetsz méh többet!”, Michelin Bringafesztivál, „Állatbarát Általános Iskola”

A tartalomból:

A Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának tartják. Az ünnep bibliai hátteréről, annak üzenetéről, Melich Mihály kórházi lelkigondozóval beszélgetünk.

Megjelent a Jósa András Múzeum 2021-es évkönyve. Az évkönyvvel együtt bemutatták azt az egyedi patikabútorzatot, melyet Nyíregyháza egyik legrégebbi gyógyszertárától vett meg az intézmény. A 100 éves, kitűnő állapotban lévő bútor a megújult múzeumban kap majd helyet.

A pünkösdi néphagyományokban a keresztény és a pogány szokások keverednek. A Sóstói Múzeumfalu június 5-én és 6-án feleleveníti ezeket a tradíciókat. Vendégünk Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Vörös vari kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban. A 7 hetes csöppség nemrég esett át első állatorvosi vizsgálatán. A ritka maki faj végveszélyben van, ezért is fontos, hogy az állatkertekben ne csak bemutassák, hanem tenyésszék is őket.

Kötetbemutatókkal, ingyenes könyvtári beiratkozással, amnesztia héttel várja a felnőtt és gyermek olvasóközönséget a 93. Ünnepi Könyvhét június 9-13. között. Vendégünk Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Több mint 6200 alkotást készítettek magyar óvodások a „Tehetsz méh többet!” pályázatra. A Nyírvasvári Óvoda kiscsoportosai különdíjasok lettek a versenyen. Az elismeréssel együtt járó oklevelet, mézet és kifestőket hétfőn vehették át a nemrég felújított intézményükben.

Kerek évfordulóhoz ért a kerékpározás egyik legnépszerűbb nyíregyházi fesztiválja a Michelin Bringafesztivál. Vendégeink Dr. Nemes Attila ügyvezető és Molnárné Ráti Gyöngyi a fesztivál projektvezetője.

A megyében egyedüliként „Állatbarát Általános Iskola” címet nyert a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola Szabó Lőrinc Tagintézménye. A sóstóhegyi iskolában két éve működik Állatsimogató, emellett az intézmény oktatási programjának a környezetismeret és az állatvédelem is szerves része.