A Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. 1999-ben alakult. Elindulása óta az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térségének, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének a krónikása. Televíziós műsorszolgáltatást és műsorgyártási tevékenységet folytat. A médium a két földi sugrázású adó (Nyíregyháza és Mátészalka központtal), illetve a folyamatosan fejlesztett IP alapú jeltovábbítással elért vidéki kábelhálózatok segítségével poteciálisan több mint félmillió, megyében élő embert ér el. Ehhez kapcsolódik még a UPC és DIGI digitális hálózatokon történő sugárzás is, amely 2015. januárjától elérhető. Ennek megfelelően műsorpolitikája középpontjában a vidék áll.


A nyíregyházi székhelyű szerkesztőség a megyeszékhely történéseivel egyenértékűen kezeli a megye lakosságát, gazdaságát érintő híreket, eseményeket hiszen önmeghatározása szerint a Kölcsey Televízió, a megye televíziója. A szerkesztők a megye valamennyi településéről dolgoznak fel híreket, amelyek vagy saját stábbal, vagy az évek során kialakult vidéki tudósítói hálózat bevonásával készülnek. A kft. jól működő kapcsolatai a települési önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, megyei illetőségű hatóságokkal és intézményekkel kiemelkedő. A cég technológiai fejlettsége a ma hazánkban elérhető – és helyi szinten máshol nem tapasztalható – legmodernebb felszereltségek miatt kimagasló.


A megye három országgal határos elhelyezkedése további feladatokat ró a Kölcsey Televízióra. A szerkesztőség évtizedes kapcsolatai határon túli médiumokkal, illetve önkormányzatokkal, szervezetekkel garantálja, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő külföldi hírek mellett a határon túli magyarság hírei is teret kapnak, amely fontos az élő és erősödő családi, politikai és szakmai kapcsolatok fejlődésében.


Az ország legnagyobb lefedettségével rendelkező helyi televíziójaként a Kölcsey Televízió úttörőnek mondható a hazai televíziózás történetében. A közel a teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és részben az országhatár másik oldalát lefedő médium szerkesztőségének komoly szakmai kihívásokat kellett leküzdenie, azért, hogy napjainkra a térség meghatározó hírforrása legyen.


Általános elv a tényszerű, bulvármentes és elsősorban független hírközlés, mely előnyben részesíti a lefedettségi területen élők hétköznapi életéhez szükséges gyakorlati és helyi információk, események feldolgozását, illetve a helyi sportélet eseményeit. Így a műsoraink nem elszigetelt anyagokból, témákból állnak, hanem szerves része a televízió háttér-, tematikus és élő magazinokat, híradót felvonultató műsorstruktúrájának.A 175/2009 korm rendelet szerinti közléshez