Projekt alapadatok:
Projekt címe: Cross-Border Conscious Media Comsumption (CBCMC)
Projekt megvalósításának időtartama: 2017.10.01.-2019.09.30. (24 hónap)
Elnyert ERFA-támogatás: 299 195,75 EUR

Projekt rövid összefoglalója:
Sajnálatos módon a fiatalok nem rendelkeznek tényszerű ismeretekkel a határ másik oldalán élőkről, az ott történő eseményekről. Ismereteik gyakran sztereotípiák, sőt előítéletek szintjén mozognak, amely rendkívül helytelen gyakorlat.

Alapvetően a fiatalok helyes médiahasználatra tanítása a cél, annak érdekében, hogy nyitott és gondolkodó felnőttek legyenek, akik az információk hitelességét fel tudják mérni, így előítéleteik is csökkennek, tudatosabb európai uniós polgárok lehetnek. Ennek megfelelően a projekt célja az, hogy megismerjük a határmenti régióban élők médiafogyasztási szokásait, azaz hol tájékozódnak, mit és hol olvasnak, illetve tisztában vannak-e a média működésével, a források hitelességével.

A határmenti régiókban élő fiatalok médiafogyasztási szokásainak megértése során az alábbi outputok jönnek létre:

  1. médiafogyasztási és hitelességi felmérés eredményei,
  2. tananyag és pedagógiai koncepció közép-és felsőfokú oktatásban résztvevőknek,
  3.  médiatudatossági kampány: a határrégióban működő médiumok bevonásával több részes műsorsorozat a szomszédos ország megismerésének érdekében, amelyben a szomszéd ország általános tudnivalói (pl: kulturális sajátosságai, állami berendezkedése, szokásai, vállalkozási lehetőségei etc) kerülnek bemutatásra.
  4. tudatosabb médiafogyasztását ösztönzését célzó nyílt napok,
  5. iskolai képzések: a pedagógiai programot a projektben résztvevő újságírók iskolákban és felsőoktatási intézményekben pilot programként bemutatják, a tananyagot leadják, így tesztelve és bemutatva az ingyenesen elérhető lehetőséget az iskoláknak.

A határrégióban működő médiumok bevonásával a célcsoportok megismerik a szomszédos ország általános tudnivalóit (kulturális sajátosságok, szokások, vállalkozási lehetőségek), ami rendkívül fontos a jelenlegi, szomszédos országokkal kapcsolatos attitűdök formálása érdekében, hiszen a tudás és ismeret jelentős mértékben csökkenti az előítéleteket és erősítheti az együttműködéseket.

Partnerek:
Vezető partner – „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft.
A Kölcsey TV a magyarországi televíziós szervezetek között az egyik legnagyobb, illetve az egyetlen, amely nem csupán egy önkormányzat területén szolgáltat műsorokat, hanem az egész megyére kiterjedően. Nyíregyházán és Mátészalkán rendelkezésre álló sugárzási infrastruktúrájával a megye 90%-át lefedi, határon átnyúló kapcsolatai (Ungvár-UA, Szatmárnémeti-RO) révén pedig a határmenti térség és a régió híreiről is tudósít. E kapcsolataira alapozva, a 2007-2013 EU-s költségvetési időszak alatt több határon átnyúló együttműködési projektet valósított meg. Közös programokat dolgozott ki ukrajnai partnerekkel, illetve video alapú határon átnyúló hírügynökséget alapított romániai partnerekkel.

Projekt partner – Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége (2017.10.01.-2019.01.31.)
A Szlovákia területén működő egyesület a televíziós műsorgyártók szakmai szervezete. Tagjai legalább 15-20 év tapasztalattal rendelkeznek a televíziózás, újságírás és a média területén. A szervezet tagjai a szlovák és magyar állami tulajdonú televíziók szerződött partnerei, és regionális televíziós szolgáltatók számára is készítenek televíziós műsorokat. Néhányuknak közülük ilyen regionális televíziók menedzselésében és működtetésében is van tapasztalatuk. A szakmai szervezet 5 éve működteti a „hirek.sk” televíziós hírportált.

Projekt partner – Media Novum (2019.02.01.-2019.09.30.)
A Media Novum egy önkéntes alapon szerveződő, civil egyesület, amely azzal a céllal jött létre, hogy audiovizuális alkotókat, különösen regionális szinten aktív televíziós újságírókat, szerkesztőket, operatőröket tömörítsen. Az egyesület legfőbb szerepe az, hogy emelje a regionális televíziós műsorgyártás színvonalát.

További információk: http://www.szmtsz.sk/interreg